ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΣΧΟΛΙΑ-ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ-ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΄Γ ΕΘΝΙΚΗΣ-ΕΣΚΑ-ΕΣΚΑΝΑ ΣΤΟ MAIL SPORTSOFFICERS@GMAIL.COM Ή ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟP-10 ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ

Αν η ερώτηση «τι ταινία να δούμε και σήμερα» έχει καταντήσει κουραστική, αν η κοπέλα σου σε έχει υποχρεώσει να δεις όλες τις κομεντί από το «Pretty Woman» μέχρι το «Μια βραδιά στο Νόττινγκ Χιλ» και αν δεις μία ακόμα ρομαντική κομεντί θα έχεις τάσεις αυτοχειρίας, αν απογοητεύεσαι από το βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σου η ομάδα των SPORTSOFFICERS είναι εδώ για να σε ξεναγήσει σε ένα είδος αδικημένο από πολλούς και υποτιμημένο από τους περισσότερους. Γουέστερν ή απλά όπως το λέγαμε στα παιδικά μας χρόνια, καουμπόηκα. Μπάσκετ (και γουέστερν) Μάνιακ

Στο μυαλό των περισσότερων τα γουέστερν φέρνουν στο νου καουμπόηδες, το ιππικό να έρχεται πάντα στην ώρα και τους κακούς ινδιάνους να χάνουν πάντα από τους καλούς λευκούς. Τουλάχιστον αυτή την εικόνα έχουν όσοι σνομπάρουν αυτό το είδος ταινιών. Για αυτό το λόγο θα προτείνουμε 10 ταινίες του είδους που έχουμε δει (δεν έχει νόημα να κάνουμε τους ειδικούς χωρίς να είμαστε, ή να κάνουμε copy-paste από το google) αναγνωρίζοντας την πιθανότητα να αφήσουμε κάποια κορυφαία του είδους απ' έξω. Ξεχάστε τις περιπετειούλες των 80 λεπτών και αφεθείτε. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.
 10. Απαλούζα (Apaloosa) 2008-113'


Ξεκινάμε ήρεμα και απλά. Στην πόλη Απαλούζα της δύσης ο κακός γαιοκτήμονας (Τζέρεμι Άιρονς) παίρνει όποια γη θέλει, τα πρωτοπαλίκαρα του κάνουν ό,τι  και σκοτώνουν όποιον γουστάρουν και το απόλυτο χάος επικρατεί. Κάποιος πρέπει να βάλει τάξη και οι μόνοι που μπορούν είναι ο αμείλικτος σερίφης (Εντ Χάρις) και ο πιστός βοηθός του (Βίγκο Μόρτενσεν). Φυσικά από την ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει μια, όχι και τόσο τίμια, γυναίκα (Ρενέ Ζελβέγκερ) που κάνει τα γλυκά μάτια και στους δύο καλούς μπερδεύοντας έτσι τις καταστάσεις. Καλές ερμηνείες σε μία ταινία που απλά θα σας βάλει στο νόημα του είδους.

                                                                      
9. Και οι επτά ήταν υπέροχοι (The magnificent seven) 1960-123'


Bασισμένο στους επτά σαμουράι του Ακίρα Κουροσάβα το συγκεκριμένο γουέστερν αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα όλων των εποχών. Οι κάτοικοι ενός μεξικάνικου χωριού έχουν αγανακτήσει από τις συχνές λεηλασίες των αγαθών τους από μία ομάδα ληστών (Ιλάι Γουάλας) αποφασίζουν να προσεγγίσουν μία ομάδα 7 πιστολέρο (Γιούλ Μπρίνερ, Στιβ Μακ Κουίν, Τσαρλς Μπρόνσον και άλλοι) που θα τους προστατέψει και θα τους λυτρώσει μία και καλή. Επικές ατάκες, καλή σκηνοθεσία και χαρακτηριστική μουσική υπήρξε ταινία ορόσημο για την ανάπτυξη του είδους.



                               
8. Για μια χούφτα δολάρια (A fistful of dollars) 1964-92'             

Η πρώτη ταινία των σπαγγέτι γουέστερν και της τριλογίας του Σέρτζιο Λεόνε. Γιατί ονομάστηκαν έτσι;  Ήταν η προσπάθεια προσέγγισης των γουέστερν  από Ιταλούς συντελεστές. Η ταινία γυρίστηκε στην Ιταλία με ελάχιστα χρήματα και όλοι οι ηθοποιοί πλην του άσημου τότε Κλιντ Ίστγουντ χρησιμοποίησαν ψευδώνυμα αφού κανείς δεν πίστευε στην επιτυχία. Ο σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε και ο συνθέτης της μουσικής επένδυσης Ένιο Μορικόνε θα κάνουν εδώ το ξεκίνημα τους και στη συνέχεια θα καταξιωθούν παγκοσμίως. Ένας πιστολάς (Κλιντ Ίστγουντ), στη σειρά των σπαγγέτι γουέστερν θα είναι πάντα ο πιστολέρο χωρίς όνομα αφού ποτέ δεν θα το μάθουμε, φτάνει σε μια μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με το Μεξικό και εμπλέκεται στην εμπόλεμη σύρραξη δυο οικογενειών, των Μπάξτερ και των Ρόχο, παίρνοντας πότε το μέρος των μεν και πότε των δε αποκομίζοντας το μέγιστο δυνατό κέρδος σε δολάρια. Στην ιστορία του κινηματογράφου έμελλε να μείνουν η κουρελού που φορούσε ως πανωφόρι και το χαρακτηριστικό πουράκι του Κλίντ  Ίστγουντ.



 7. Ρίο Μπράβο (Rio Bravo) 1959-136'

Πολλοί θα το θεωρήσουν ως ξεπερασμένο και παλιό όμως ο Τζον Γουέιν δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σχετική λίστα ως ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο για τα γουέστερν. Έπειτα από συμπλοκή σε μπαρ, ο προαναφερόμενος σερίφης μιας μικρής πόλης του Γουέστ συλλαμβάνει τον αδελφό ενός μεγαλοκτηματία. Οι μπράβοι της οικογένειας περικυκλώνουν τη φυλακή για να αποτρέψουν τη μεταφορά του κρατούμενου. Οι μόνοι που στέκονται στο πλευρό του σερίφη είναι ένας αλκοολικός και ένας ηλικιωμένος με πρόβλημα στο ένα του πόδι. Η ταινία από την οποία εμπνεύστηκε το "Σταθμός 13 Δέχεται Επίθεση" μιλά για το πείσμα των λίγων με σκοπό να επικρατήσει το καλό ενώ δέχτηκε τα πυρά των κριτικών όταν προβλήθηκε στις αίθουσες, αλλά σήμερα θεωρείται κλασική στο είδος της.


 6. Οι ασυγχώρητοι (Unforgiven) 1992-131'

Με την σκηνοθετική υπογραφή του Κλιντ Ίστγουντ η ταινία αποτέλεσε την τελευταία συμμετοχή του ίδιου σε γουέστερν και με αυτή τίμησε τον μέντορά του και δημιουργό των σπαγγέτι γουέστερν Σέρτζιο Λεόνε. Στην πόλη Μπιγκ Ουίσκι ο διεφθαρμένος σερίφης (Τζιν Χάκμαν) κάνει τα στραβά μάτια στo βασανισμό μιας πόρνης από δύο καουμπόηδες και αυτή είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Οι πόρνες για να πάρουν εκδίκηση διαδίδουν τη φήμη ότι όποιος σκοτώσει τους βασανιστές θα έχει αμοιβή 1.000 δολάρια. Τα νέα φτάνουν στα αυτιά ενός βετεράνου πιστολέρο και νυν αγρότη (Κλιντ  Ίστγουντ) που έχει ανάγκη τα χρήματα και έτσι μαζί με τον παλιό σύντροφό του (Μόργκαν Φρίμαν) ξεκινούν το ταξίδι για την πόλη. Βραβευμένη με όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας αποτέλεσε την πρώτη αξιόλογη ταινία του είδους μετά από καιρό.



5. Αληθινό Θράσος (True Grit) 2010-110'

Ναι καλά έχετε καταλάβει. Η εκδίκηση αποτελεί κινητήριο μοχλό για τις περισσότερες ταινίες του είδους. Η ταινία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναγέννησης των γουέστερν τα τελευταία χρόνια έστω και αν είναι ριμέικ του πρωτότυπου με τον Τζον Γουέιν. Μια 14χρονη (Χέιλι Στάινφιλντ) με περίσσιο θράσος για την ηλικία και το φύλο της, είπαμε είμαστε στην Άγρια Δύση, θέλει να εκδικηθεί τον διαβόητο καταζητούμενο και φονιά του πατέρα της (Τζος Μπρόλιν) και έτσι προσλαμβάνει τον μέθυσο, μονόφθαλμο, γερασμένο και με φωνή σαν γρύλισμα σκύλου αστυνόμο (Τζεφ Μπρίτζες) ξεκινώντας ένα ιδιόρρυθμο κυνηγητό. Σε αυτό στη συνέχεια θα λάβει μέρος και ο σερίφης και επί χρόνια διώκτης του φονιά (Ματ Ντέιμον) δυσκολεύοντας έτσι την κατάσταση για τον καταδιωκόμενο. Ο Τζεφ Μπρίτζες δίνει ρέστα και έτσι έχουμε ένα καθαρόαιμο γουέστερν που δεν θα σας απογοητεύσει.


4.Τζάνγκο (Django) 2012-165'

Ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1966, η ταινία αποτελεί φόρο τιμής του Κουεντίν Ταραντίνο στα σπαγγέτι γουέστερν. Βρισκόμαστε 2 χρόνια πριν από την έναρξη του Αμερικάνικου εμφυλίου. Ένας μαύρος σκλάβος ο Τζάνγκο (Τζέιμι Φοξ) ζει χωριστά από την αγαπημένη του Μπρουμχίλντα (Κέρι Ουάσιγκτον). Ένας περιβόητος κυνηγός επικηρυγμένων ο Δρ Κινγκ Σουλτζ (Κριστόφ Βαλτς) ελευθερώνει τον Τζάνγκο από τους κακούς ιδιοκτήτες του και του δίνει την επιλογή να τον βοηθήσει να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν τους Αδερφούς Μπριτλ, ένα τρίο αδίστακτων δολοφόνων, τους οποίους μόνο ο Τζάνγκο έχει δει. Για αντάλλαγμα, ο Σουλτζ θα ελευθερώσει τον Τζάνγκο από τη σκλαβιά και θα τον βοηθήσει να πάρει τη σύζυγό του πίσω από τα χέρια του διαβόητου νότιου γαιοκτήμονα Κάλβιν Κάντι (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και του μοχθηρού μαύρου αρχιυπηρέτη του Στίβεν (Σάμιουελ Τζάκσον). Εκπληκτικές ερμηνείες από Ντι Κάπριο και Βαλτς, η ταινία είναι τόσο ατμοσφαιρική που μας μεταφέρει εύκολα σε μία άλλη εποχή. Μοναδικό ψεγάδι που την κάνει να ξεφύγει από την παράδοση του είδους το πολύ αίμα που θυμίζει Κill Bill και ήταν η αφορμή ο μεγάλος Ένιο Μορικόνε να επιτεθεί στον σκηνοθέτη αφού θεώρησε πως δεν είχε καμία σχέση με τα σπαγγέτι γουέστερν. Γεμίστε ένα κουβά ποπ-κορν αράξτε και απολαύστε.


3. Μονομαχία στο Ελ Πάσο (For a few dollars more) 1965-132' 

Η ταινία που απογείωσε τα σπαγγέτι γουέστερν και όπως καταλαβαίνετε από τον αγγλικό τίτλο η άμεση συνέχεια του ''Για μια χούφτα δολάρια''. Ο τίτλος είναι άστοχος καθώς το τέλος της ταινίας δεν λαμβάνει χώρα στο Ελ Πάσο, όμως έκανε και με το παραπάνω τη δουλειά του. Η μουσική του Ένιο Μορικόνε είναι γνωστή ακόμα και σε όσους δεν την έχουν δει. Ο πιστολέρο χωρίς όνομα (Κλιντ Ίστγουντ), με την κουρελού και τα πουράκια του, επιστρέφει και βρίσκεται στο κυνήγι μιας ομάδας τρομερών ληστών και δολοφόνων με ηγέτη έναν σκληροτράχηλο αρχηγό (Τζιαν Μαρία Βολοντέ) με στόχο τι άλλο από τα δολάρια της επικήρυξης. Στο ίδιο κυνηγητό θα λάβει μέρος για τους δικούς του λόγους και ένας άλλος κυνηγός επικηρυγμένων (Λι Βαν Κλιφ). Οι δυο τους θα έρθουν σε σύγκρουση αλλά σύντομα θα καταλάβουν ότι για να επιζήσουν έχουν μόνο μία επιλογή. Να συνεργαστούν. Ο Σέρτζιο Λεόνε κεντάει και έτσι έχουμε ένα από τα καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών ενώ ο Ένιο Μορικόνε γράφει ιστορία με τη μουσική επένδυση.  



2. Το τελευταίο τραίνο για τη Γιούμα (3:10 to Yuma) 2007-117'

H πρώτη χρονολογικά αξιόλογη ταινία του είδους μετά από χρόνια. Ένας βετεράνος σακάτης του εμφυλίου (Κρίστιαν Μπέιλ) προσπαθεί να ζήσει τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του στο ράντζο του βόσκοντας το κοπάδι με τα μοσχάρια του. Η ξηρασία αποδεκατίζει το κοπάδι του και οι γαιοκτήμονες της περιοχής τον πιέζουν να εγκαταλείψει το ράντζο του. Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα με αποτέλεσμα να χάνει το σεβασμό της οικογένειας του. Μοναδική ευκαιρία του για να ρεφάρει και να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του εδικά στα μάτια του γιου του είναι να συνοδεύσει μαζί με τον σερίφη και τους άνδρες του τον συλληφθέντα διαβόητο αρχιληστή (Ράσελ Κρόου) στον σιδηροδρομικό σταθμό για να μεταχθεί στις φυλακές της Γιούμα. Θα τον ακολουθήσει και ο μεγάλος του γιος του οποίου την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό θέλει να ξανακερδίσει. Η διαδρομή είναι μεγάλη και οι πιστοί σύντροφοι του αρχιληστή ακόμα περισσότεροι. Πολύ καλή ταινία με δυνατές ερμηνείες και τον Κρίστιαν Μπέιλ να αποδεικνύει ότι μπορεί να παίξει σε μεγάλη γκάμα ρόλων. Ίσως το καλύτερο από τα νεότερα γουέστερν μας διδάσκει τη δύναμη που μπορεί να βρει ο άνθρωπος ακόμα και αν όλα δείχνουν να είναι εναντίον του.

                                     
1. Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος (The goodthe bad and the ugly) 1966-177'

Αποτελεί όχι μόνο το καλύτερο γουέστερν αλλά και μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Η τελευταία των σπαγγέτι και το κύκνειο άσμα των πραγματικά έξοχων γουέστερν σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής. Ένας επικηρυγμένος ληστής (άσχημος-Ιλάι Γουάλας) ξεκινά μια ιδιότυπη συνεργασία με έναν ξανθούλη πιστολέρο χωρίς όνομα (ναι ο Κλιντ Ίστγουντ αρχίζετε και μαθαίνετε και είναι ο καλός). Ο ξανθούλης τον ''συλλαμβάνει'', τον μεταφέρει σε κάθε πόλη που έχει επικηρυχθεί, παίρνει το παραδάκι και την ώρα που ο σερίφης είναι έτοιμος να τον κρεμάσει, πυροβολεί από μακριά το σχοινί, εξαφανίζονται, μοιράζονται τα δολάρια και πάμε πάλι από την αρχή. Ο ξανθούλης μετά από κάμποσες «συλλήψεις» και θεωρώντας πως η συνεργασία τους δεν έχει κάτι άλλο να του προσφέρει, εγκαταλείπει τον ληστή μετά την τελευταία μοιρασιά στην έρημο. Ο ληστής θα σωθεί και θέλοντας να πάρει εκδίκηση αιχμαλωτίζει τον ξανθούλη και τον συνοδεύει στο μαρτύριο του στην έρημο σχεδόν μέχρι την  τελευταία του πνοή. Η ιστορία λαμβάνει χώρα κατά τον εμφύλιο και στη μέση του πουθενά οι δυο τους βρίσκουν μια άμαξα με στρατιώτες όλοι νεκροί πλην ενός ετοιμοθάνατου που ζητά από την ληστή λίγο νερό με αντάλλαγμα ένα θησαυρό που είναι θαμμένος σε ένα νεκροταφείο. Μέχρι να φέρει το νερό ο ληστής, ο στρατιώτης πεθαίνει έχοντας πει όμως το όνομα του τάφου στον ετοιμοθάνατο από την δίψα ξανθούλη που δεν έχει ακούσει την τοποθεσία του νεκροταφείου. Ο ληστής μη έχοντας άλλη επιλογή φροντίζει τον ξανθούλη και ξεκινάει μια συνεργασία χωρίς κανένα ίχνος εμπιστοσύνης. Για το ίδιο νεκροταφείο, όχι όμως και τον τάφο, μαθαίνει και ένας πιστολέρο-δολοφόνος (κακός-Λι Βαν Κλιφ) και έτσι ξεκινά ένα ανελέητο κυνήγι θησαυρού μέσα στις φλόγες του εμφυλίου. Η ταινία είναι τόσο πολύπλευρη που παράλληλα μας δίνει μια αντιπολεμική άποψη. Το τελευταίο μέρος της ταινίας ανήκει στα κλασσικά κομμάτια του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η μουσική απλά θα σας καθηλώσει. 



Κριτικοί κινηματογράφου δεν είμαστε αλλά αυτές είναι οι προτάσεις μας μέσα από το σπίτι των SPORTSOFFICERS για ένα είδος ταινιών άγνωστου στους περισσότερους. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε. Καλή διασκέδαση!
Υ.Γ. Περιμένουμε σχόλια, εντυπώσεις  και τις δικές σας προτάσεις.
Υ.Γ.1 Για τους αρχάριους η εισαγωγή στις ταινίες προτείνεται με τα 10, 6 και 5. Τα υπόλοιπα είναι για αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν στα βαθιά. Τα σπαγγέτι γουέστερν  με τη σειρά (αν και δεν έχουν άμεση συνέχεια) για να απολαύσετε την εξέλιξη.


Να μας συγχωρέσουν οι αναγνώστες από κινητά τηλέφωνα. Τα βίντεο φαίνονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για αυτό και καταγράφουμε μετά από το καθένα και το αντίστοιχο λινκ.
Βρείτε μας στο Facebook:

3 σχόλια:

  1. Παιδιά με συγκινήσατε.
    Επί πολλά χρόνια και για όσο παιζόταν, κάθε βράδυ στο θερινό ΚΑΣΤΕΛΛΑ, βλέπαμε το "Και οι 7 ήσαν υπέροχοι".
    Μετά το 3ο-4ο βράδυ ο κ. Διονύσης μας άφηνε να περνάμε χωρίς εισιτήριο !!
    Αυτό σημαίνει ότι το είχαμε δει δεκάδες φορές.
    Ανεπανάληπτο !!

    "Οι 7 Σαμουράϊ" ήλθαν αργότερα...

    να είστε καλά
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tα True Grit, Apaloosa και Django ειναι ρημεικ παλιων ταινιων εξισου καλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικα εμενα μου αρεσε για πρωτο το Μονομαχια στο Ελ Πασο. Αλλα βλεπω οτι ολοι αποθεωνουν τον Καλο Κακο και Ασχημο. Και οντως ειναι πιο πολυπλεωρη ταινια με πολυ μαυρο και αμοραλιστικο χιουμορ και εναν απιθανο ασχημο. Ταινιαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή