Πραγματοποιήθηκε για το «ΤΖΑΜΠΟΛ ΑΓΑΠΗΣ», η συνάντηση των διοικήσεων από τους συλλόγους ΕΡΜΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΟΡΦΥΡΑ, ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ, ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ, με το σύλλογο γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αυτιστικών Πειραιά! SPORTSOFFICERS -ΜαριάνναΗ συνάντηση έγινε μέσα σε ζεστό ανθρώπινο κλίμα, ευαισθητοποίησης των ανδρικών ομάδων καλαθοσφαίρισης. Αποφασίστηκαν οι παρακάτω αθλητικές δράσεις, για την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016.
Χώρος: Γήπεδο καλαθοσφαίρισης, κλειστό γυμναστήριο «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ», Ακτή Ξαβερίου Πειραιάς.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
18:30 Ώρα προσέλευσης.
19:00 Καλωσόρισμα – Ομιλίες.
19:10 Αγώνας «Τζάμπολ Αγάπης», από τις μικτές ομάδες των συλλόγων.
19:50 Αγώνας «Baskin-Basketball». Προσαρμοσμένο παιχνίδι μπάσκετ, με μικτή σύνθεση ανδρών, γυναικών, παιδιών από τις ακαδημίες των συλλόγων και μαθητών του σχολείου.
20:15 Τέλος εκδήλωσης.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης συμπαράστασης όλων των φίλων του μπάσκετ, στον δύσκολο αγώνα ζωής των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών τους. Επιπλέον, να μπορέσουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν ένα όμορφο αγώνα καλαθοσφαίρισης, χωρίς σκοπιμότητες και με το σκεπτικό «Όλοι Διαφορετικοί, αλλά Όλοι Ίδιοι».
Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν διαθέσιμες Πασχαλινές Λαμπάδες για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου γονέων του σχολείου.
To Baskin είναι μία ιδιαίτερη παραλλαγή της καλαθοσφαίρισης. Οι ιδρυτές του σπορ είναι ο Antonio Bodini και ο Fausti Cappellini από την πόλη της Κρεμόνε στην βόρεια Ιταλία.
Οι κανονισμοί του Baskin αποσκοπούν στο να ταιριάξει το άθλημα στις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία και όχι να προσπαθήσουν αυτοί να ταιριάξουν στο μπάσκετ.
Η προσπάθεια των ιδρυτών είναι να πάρουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του μπάσκετ και να τον προσαρμόσουν στις ανάγκες για ένα παιχνίδι που με νέους κανόνες μέσα από το μπάσκετ, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά με αναπηρία να παίξουν μαζί με ανθρώπους που δεν έχουν τέτοιου είδους περιορισμούς.
Πώς λειτουργεί το άθλημα αυτό;
Οι κανόνες του παιχνιδιού αποσκοπούν στην μεγιστοποίηση της συμμετοχής όλων των παικτών.
1. Δύο επιπλέον μπασκέτες τοποθετούνται στο κέντρο και πάνω στις πλάγιες γραμμές. Το ύψος των καλαθιών είναι χαμηλότερο και μεταβάλλεται ανάλογα με τα κινητικά προβλήματα των συμμετεχόντων παικτών. Επίσης, χρησιμοποιούνται διαφορετικού μεγέθους και βάρους μπάλες όπου είναι απαραίτητο. Στο Τζάμπολ Αγάπης θα χρησιμοποιήσουμε την παραλλαγή με την μία μπασκέτα.
2. Κοντά στις πλαϊνές μπασκέτες σχεδιάζονται χώροι μόνο για τους παίκτες με τα κινητικά προβλήματα με σκοπό να τους προστατέψουν από τις σωματικές επαφές.
3. Κάθε παίκτης έχει έναν ρόλο στο παιχνίδι που έχει σχέση με τις ιδιαιτερότητες του.
Οι ρόλοι αυτοί έχουν θέσεις μέσα στο γήπεδο από 1 έως 5. Τα μαρκαρίσματα στο παιχνίδι γίνονται μεταξύ των παικτών με τους ίδιους ρόλους-θέσεις. Στην θέση 1 ή και 2 μπαίνουν παίκτες με ιδιαιτερότητες, στην θέση 3 ένας αρχάριος παίκτης και στην θέση 4 και 5 παίκτες του μπάσκετ. Όλοι μαζί συνεργάζονται για να παίξουν στα δύο κανονικά καλάθια. Στην πορεία του παιχνιδιού για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους δίνεται η μπάλα ή η διαφορετική μπάλα στον παίκτη της πλάγιας μπασκέτας για να σκοράρει το δικό του καλάθι. Στο Τζάμπολ Αγάπης θα δίνεται η πάσα μετά από την αλλαγή της κατοχής ή από την επίτευξη καλαθιού.
4. Ένας υγειής παίκτης αναλαμβάνει την καθοδήγηση του παίκτη ή των παικτών με τις ιδιαιτερότητες.
Πηγή: http://itsports.gr/%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BB-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CF%83/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου